Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Оновлення "автоцивілки": чого очікувати автовласникам

Верховна Рада 12 січня 2023 року ухвалила за основу законопроєкт №8300 «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Серед іншого документом передбачено збільшення страхових сум та інші покращення у цій сфері. Як же законодавець пропонує змінити «автоцивілку» і чого очікувати від цих змін водіям.

Якщо законопроєкт затвердять, система ОСЦПВ буде змінена докорінно. Зокрема, в законопроєкті йдеться про збільшення суми страхових виплат у разі ДТП, розширення списку транспортних засобів, які обов’язково потребуватимуть страхування, термінів розгляду заяви про страхову виплату тощо.

У чинному законі процедура розрахунку з учасниками дорожньо-транспортної пригоди досить недосконала, а суми виплат значно відрізняються від розмірів, встановлених у Європейському Союзі. Законодавство у цій галузі не оновлювалось із 2005 року.

Які оновлення пропонують законотворці:

- поступово підвищити максимальні розміри страхової виплати;
- пришвидшити гарантійні виплати потерпілим замість страховиків-банкрутів (максимум 60 днів);
- запровадити пряме врегулювання в усіх випадках ДТП, коли пошкодження завдано лише транспорту;
- поширити дію страхового покриття на всіх пасажирів автомобіля, через який сталася пригода;
- запровадити вільне ціноутворення для включення в систему ринкових механізмів;
- зменшити строк розгляду заяви про виплати з 90 до 60 днів;
- встановити стандартний перелік документів і визначити підстави для відмови у здійсненні страхової виплати.

Мінуси та плюси:

Прийняття закону приведе і до підвищення тарифів ОСЦПВ. Але суми виплат за полісами стануть значно більшими, страховики компенсуватимуть збитки швидше, а контроль за їхньою платоспроможністю суттєво посилиться.

Зокрема, планується підвищити якість обслуговування клієнтів та сприяти впровадженню електронних технологій.

Із позитивного, отримаємо зменшені строки розгляду заяви про здійснення страхової виплати з 90 до 60 днів з дня подання такої заяви страховику. Скасують максимальні розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про ДТП, шляхом складення Європротоколу (з метою скорочення кількості випадків оформлення ДТП за участю працівників Національної поліції України, що відповідає європейській практиці). Здійснення гарантійних виплат потерпілим особам із фондів МТСБУ у випадках, пов’язаних із неплатоспроможністю страховика, який здійснює діяльність з ОСЦПВ, буде відтепер здійснюватись більш оперативно.

Підвищиться і рівень захисту потерпілих в ДТП: поступово розміри страхових сум (максимальних до виплати) приведуть до розмірів, встановлених в країнах Європейського союзу. Для порівняння: наразі ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, становить 320 000 грн на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих, – 160 000 грн на одного потерпілого, але не більше 800 000 грн на одну страхову подію. Упродовж чотирьох років після введення закону в дію пропонується поетапно збільшити ці суми за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб, на першому етапі до 1 млн грн на одного потерпілого та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб, а за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, – до 2 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб. Згодом розмір виплати підвищать ще.

Виключний перелік документів та визначення чітких підстав для відмови у здійсненні страхової виплати, що будуть встановлені законом, позитивно відобразиться на гарантії отримання страхової виплати клієнтом та позбавить страховиків від можливості певних спекуляцій, з метою уникнення таких виплат.

За матеріалами: Mind