Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Що потрібно знати при поїздці за кордон на своєму авто

За різними оцінками, через вторгнення РФ з України за понад півроку тимчасовий притулок до ЄС попросили понад 4 мільйони українців. Багато хто з них перетинає кордон на своєму автомобілі.

Щоб мати право виїхати з України на своєму авто та пересуватися ним територією Європейського Союзу, потрібно лише кілька документів:

- страховку "Зелена карта";

- водійські права;

- техпаспорт (може бути оформлений на іншу людину).

Якщо ви не є власником автомобіля, на якому виїжджаєте з України, з огляду на нинішню ситуацію на кордоні можуть поставитися з розумінням і не вимагати підтвердження надання дозволу на користування транспортним засобом та права виїзду за кордон (генеральної довіреності).
Однак, оскільки в додатку "Дія" вже доступна функція шерингу техпаспорта. Рекомендуємо нею скористатися, щоб уникнути додаткових питань під час проходження митного контролю.

При виїзді за кордон на своєму авто також бажано мати:

- відмітний знак України на автомобілі (UA – розміщується на транспортних засобах позаду).
- державний номерний знак. Якщо у вас є індивідуальний номерний знак, пам'ятайте, що він діє тільки на території України. За кордон можна їхати тільки державними номерними знаками.

Скільки коштує "Зелена карта" та де її купити

"Зелена карта" – це аналог української автоцивілки, яка діє за кордоном. Вона забезпечує відшкодування збитків, заподіяних життю та майну третіх осіб внаслідок ДТП. Таким чином, постраждалий і винуватець ДТП фінансово захищений, маючи таку страховку.

Влітку 2022 року Моторне (транспортне) страхове бюро України запровадило нові тарифи на "Зелені карти". Наприклад, ціна за страховку на 15 днів для поїздок Європою для легкових автомобілів підвищили до 913 грн (раніше коштувала 723 грн). Вартість страховки на один місяць для легкових автомобілів сьогодні становить 1,453 тис. грн (раніше – 1,150 тис. грн).

"Зелена карта" передбачає мінімальний термін укладання договору – 15 днів, максимальний – 1 рік. При цьому кількість перетинів кордону під час дії поліса не обмежена.

Таку страховку можна придбати на будь-якому українському кордоні. Або заздалегідь і навіть перебуваючи за кордоном – на страховому порталі. Дійсний як паперовий поліс, так і електронний, який прийде вам на електронну пошту після оплати.

Як довго можна їздити на своєму авто в Європі

Якщо ви хочете використовувати для поїздок Європою автомобіль з українськими номерами, то згідно з європейським законодавством, на це є 6 місяців. За півроку треба буде виїхати з ЄС і знову в'їхати на його територію, щоб "обнулити" цей термін.

У випадку, коли через 6 місяців автомобіль все ще необхідний вам у Європі, існує три способи, як його можна "легалізувати":

- розмитнити та поставити машину на облік у Європі (за розмитнення доведеться заплатити приблизно третину вартості автомобіля);
- кожні 6 місяців перетинати кордон, щоб обнулити термін ввезення;
- продати автомобіль в Україні та купити інший автомобіль у Європі.

Ті громадяни України, які набули статусу тимчасового захисту в країнах ЄС, мають право на використання як українських прав, так і зареєстрованих в Україні власних автомобілів без їх конвертації та реєстрації за новим місцем проживання протягом усього терміну дії статусу тимчасового захисту, звертають увагу експерти.

У більшості країн-членів ЄС – до 4 березня 2023 року, у Польщі – до 31 грудня 2022 року. Але загалом – до 6 березня 2025 року згідно з Регламентом, який передбачає щорічну пролонгацію дії статусу захисту у деяких країнах ЄС.

Ті українці, які не скористалися правом на тимчасовий захист або були позбавлені його через недотримання або порушення його умов, повинні замінити права (за винятком прав міжнародного зразка) та перереєструвати транспортний засіб. Порушення згаданих зобов'язань загрожує українцям притягненням до адміністративної відповідальності (штрафів), у деяких країнах – аж до конфіскації авто.

Також варто не нехтувати правилами дорожнього руху, заздалегідь взнати, чи є якісь відмінності у країні, куди прямуєте. Пам'ятати, що за проїзд платними дорогами слід платити; що зимова гума на авто - не за бажанням власника, а обов'язкова для встановлення (зазвичай з 1 листопада). Також слід взяти до уваги, що штрафи за порушення у країнах Європи чималі.