Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Згорів автомобіль через війну. Хто буде відшкодовувати й коли?

Понад сто тисяч автомобілів пошкоджені або зруйновані внаслідок широкомасштабної війни. Загальна сума збитків — $968 млн. Така математика від Київської школи економіки, однак тут не врахували кількість і вартість «євроблях», тож фактична сума збитків вища.

Що робити власникам пошкоджених машин, чи можуть вони розраховувати на компенсацію від держави або страхових компаній?

Є поліс КАСКО, чи можна розраховувати на компенсацію через пошкоджене внаслідок війни авто?

Одним із видів страхування є КАСКО. Воно передбачає покриття витрат, пов'язаних із різними ризиками, як-от аварія чи викрадення авто. Навіть якщо ви втопите свою машину чи сусід спеціально вам щось надряпає на капоті — страхова компанія порахує збитки і відшкодує їх. Так само, якщо машину привалить, наприклад, гора снігу чи стовп під час бурі — ви можете розраховувати на компенсацію. А якщо автівку обстріляв російський військовий або вона згоріла через російську ракету?

Ні. зазвичай поліс КАСКО пошкодження внаслідок військових дій не покриває. Виняток - якщо цей ризик включено у договір.

Якщо ж людина тікала від окупації й потрапила в ДТП, то вона може розраховувати на страхову компенсацію.

В усіх інших випадках майже стовідсотково добитися виплат від страхової, на жаль, не вдасться, каже Станіслав Бучацький з Інституту досліджень авторинку. Але все ж залишає маленьку надію, що, можливо, хтось і отримає гроші.

«А втім, це питання варто уточнювати в кожному конкретному випадку відповідно до вашого договору. Але зазвичай практика така, що на військові дії страхування не розповсюджується», — каже Станіслав.

Чи можна розраховувати на компенсацію за пошкоджену машину від держави?

Теоретично так. Депутат і перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк каже, що варто зареєструватися для відшкодування майна через «Дію» та максимально задокументувати пошкодження.

«Державі байдуже, яке це майно — нерухоме чи рухоме, тому після війни можна претендувати на компенсацію. Зараз вона не здійснюється», — каже Железняк.

Крім того, до Ради подали законопроєкт про списання кредитів через війну, окремо винесли питання кредитів на авто. Воно, за словами Железняка, досить дискусійне — в який спосіб будуть фіксуватися збитки за машину: «Однак теоретично такі кредити теж мають бути заморожені та списані».

Якщо від держави можна розраховувати на компенсацію, то як подати заявку?

Нині подати заявку на відшкодування збитків у «Дії» можна тільки щодо нерухомого майна, тобто квартири чи будинку. Розробники додатку кажуть, що працюють над тим, аби в «Дії» можна було подати заявку на відшкодування й рухомого майна, тобто автомобілів. Як саме це відбуватиметься і що для цього потрібно, у «Дії» поки не коментують.

Раніше, аби податися на компенсацію за нерухоме майно, необхідно було підтвердити право власності на житло, зібрати відповідні документи й докази того, що дім чи квартира справді пошкоджені або знищені.

За матеріалами: hromadske