Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Хто, як і де зможе накопичувати гроші на майбутню пенсію

Реалізація пенсійної реформи здійснюється поетапно. Крім поступового підвищення пенсійного віку в рамках пенсійної реформи, затвердженої ще у 2003-му році, здійснюється три рівні пенсійної системи:
- перший рівень (чинний) — солідарна пенсійна система — традиційні пенсії за віком;

- другий рівень (актуальний для затвердження у поточному році) — накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

- третій рівень (чинний) — система недержавного пенсійного забезпечення.

Саме другий рівень досі не запроваджено через відсутність законодавчого регулювання. Накопичувальні пенсії, зокрема, передбачають обов’язок для роботодавців здійснювати відрахування на персональні пенсійні рахунки громадян.
Зазначимо, що з ухвалою ЗУ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відбувся перехід від системи пенсійного забезпечення до системи пенсійного страхування. Тобто накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування — це не нова реформа, а другий рівень пенсійної реформи щодо трирівневої пенсійної системи.

На кого поширюватиметься система накопичень

Планується здійснювати відрахування із зарплати українців молодших за 55 років, які ще не отримують пенсійну виплату за віком чи за вислугою років. Зокрема ними можуть бути:

- наймані працівники;

- фізичні особи — підприємці (ФОПи)

- самозайняті особи.

Міністр фінансів України Сергій Марченко пояснив, що при накопичувальній системі відрахування із зарплати акумулюються на індивідуальному пенсійному рахунку.

«У підсумку ви отримаєте у вигляді накопичувальної пенсії всі внески плюс інвестиційний дохід. Тобто внески працюють виключно на вас. Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір», — зазначив Сергій Марченко.

У яких розмірах здійснюватимуться вирахування

У перший рік роботи накопичувальної системи законопроєктом передбачається три можливі варіанти відрахувань у розмірі 1% від зарплати для акумулювання на особистих рахунках майбутніх пенсіонерів:

обов’язкові внески роботодавця на індивідуальні рахунки працівників (через зниження виплат ЄСВ) — мають бути відраховані на користь всіх осіб, щодо яких роботодавець виступає у ролі страхувальника у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

добровільні внески громадян на власні індивідуальні рахунки — сплачують всі застраховані особи зі своєї зарплати або іншого доходу чи грошового забезпечення — відраховуватимуться автоматично після запуску системи з правом кожного працівника відмовитися від таких внесків;

заохочувальні внески від держави у розмірі 100% добровільних — держава вноситиме кошти на накопичувальні рахунки тих працівників, які не відмовилися від добровільних внесків. Фактично бюджетним коштом такі внески будуть подвоювати, стимулюючи українців накопичувати собі пенсії.

У Мінсоцполітики пояснили, що таким чином, усі застраховані особи автоматично стануть учасниками другого рівня пенсійної системи й отримуватимуть від 1% до 3% від своєї зарплати на власні пенсійні рахунки — відповідно до свого вибору.

Як зазначають автори законопроєкту, на другий рік запровадження накопичувальної системи відраховуватиметься вже 1,5% від зарплати, а в третій та надалі — по 2%.

Відповідно зростатиме й обсяг додаткових накопичувальних внесків від держави, які подвоюють добровільні відрахування:

у 2023 році — еквівалент 1% від зарплати у вигляді заохочувального державного внеску

у 2024 році — 1,5%,

у 2025 році — 2%.

Перші три роки після старту накопичувальної системи (до 2025 року включно) акумулювання пенсійних внесків громадян України планується здійснювати через спеціальний державний фонд. Його має створити уряд.

Починаючи з 2026 року до системи можуть долучитися комерційні структури (банки, приватні фонди), які задовільнятимуть визначеним вимогам для накопичення пенсійних внесків. Це дасть можливість індивідуально обирати установу — державну чи приватну — для накопичення та зберігання коштів на майбутню пенсію.