Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Міфи про європротокол та як ним слід користуватися

Європротокол — це паперовий або електронний бланк для оформлення ДТП водіями самостійно, без виклику поліції.

Його можна використовувати, якщо: аварія незначна, немає потерпілих, водії тверезі, а збитки не перевищують 50 тис.грн. За статистикою патрульної поліції таких аварій в країні більшість — близько 80%.

У європейських країнах європротокол є звичайною практикою, його використовують вже кілька десятиліть. В деяких навіть карається штрафом, якщо поліцію викликають в незначних випадках.

У 2017 МТСБУ (Моторне (транспортне) страхове бюро України), що регулює діяльність компаній у сфері автострахування, запустило онлайн-платформу "Електронний європротокол", а в 2019 з’явився мобільний застосунок — "Мій Поліс".

Можливість зареєструвати ДТП онлайн, з одного боку, значно поширило використання європротоколу, з іншого — додало і нових міфів.

Міфи виникають і поширюються міфи, перш за все, через недостатнє інформування. В автошколах не приділяється достатньо уваги темі європротоколу, і штраф у нашій державі за виклик поліції при незначних зіткненнях поки відсутній.

Міф №1: За європротоколом страхові не покривають збитки

За європротоколом страхові компанії успішно сплачують в заданих законодавством межах — до 50 тис. грн.

В цілому за договорами автоцивілки за перше півріччя 2021 року відшкодування зросли на 34% до 1,7 млрд грн. Кількість врегульованих вимог — на 24,6% до 84,5 тис, в тому числі з використанням європротоколу — до 30,4 тис та складають вже близько 35% від загальної кількості врегульованих вимог. Детальніше статистику виплат можна перевірити у МТСБУ.

Міф №2: Без поліції не можна правильно оцінити збитки

По-перше, поліція не оцінює суму збитків. По-друге, оцінювати до копійки на момент оформлення ДТП немає потреби, це будуть робити представники страхової.

Але якщо ви хочете на місці більш точно розуміти величину збитків, зверніться до співробітника СТО і проконсультуйтеся.

У будь-якому випадку за європротоколом страхова сплачує до 50 тис. грн. Але якщо потім виявиться, що збиток перевищив цю суму, водій може стягувати залишок з винуватця.

Міф №3: Якщо винуватець ДТП не здасть свій екземпляр сповіщення в страхову, то у виплаті буде відмовлено

Паперовий європротокол складають у двох екземплярах і кожен з них підписують обидва учасники. Потім водії направляють європротоколи в страхову компанію винуватця протягом трьох днів (особисто, поштою або кур'єром, але обов'язково з відміткою про повідомлення).

Якщо винуватець з якоїсь причини не відправив, збиток буде врегульовано за даними потерпілого.

У випадку з електронним європротоколом навіть не треба нічого відправляти. Учасники заповнюють європротокол на пристрої одного з учасників, отримують SMS для підтвердження даних, після чого інформація автоматично реєструється в базі даних МТСБУ та надсилається страховим.

Міф № 4: Якщо допустити помилку, страхова відмовить у виплаті

Форма європротоколу пройшла випробування часом у багатьох країнах, і створена таким чином, щоб її заповнення не викликало питань.

Якщо ви все-таки припустилися помилки в паперовому європротоколі, то необхідно взяти новий бланк або скористатися онлайн-формою.

Міф №5: Паперовий протокол надійніший за електронний

Електронний європротокол дає покрокові підказки — заплутатись чи щось забути просто неможливо. Якщо ви не пройшли якийсь крок, то не зможете перейти до іншого.

Крім того, і на сайті, і в мобільному застосунку йде перевірка чинності страхових полісів по базі МТСБУ. Отже, навіть якщо ви допустили помилку або система виявила, що у когось з учасників не дійсний страховий поліс, вона повідомить про це.

Для того, щоб користувач заповнив все правильно і просто не зміг відправити європротокол з помилкою, в системі передбачена система контролю:

Перед тим, як перейти безпосередньо до заповнення, система пропонує вам ознайомитися з правилами використання європротоколу. Тільки, якщо ви підтвердили, що ваш випадок підпадає під європротокол — не має постраждалих, тільки двоє учасників, тощо, можна перейти до заповнення;
Далі учасники вносять дані про транспортні засоби і перевіряється дійсність страхових полісів;
Покрокові підказки інформують, що треба робити і жоден крок не може бути пропущено;
Система повідомляє, коли можна прибрати машини з місця ДТП;
Якщо протягом заповнення ви випадково виключили мобільний застосунок, при включенні система почне з того ж кроку, на якому ви зупинилися. Вся інформація, яку внесли до цього зберігається.

Все це дає можливість розібратися з європротоколом та без проблем заповнити його.

Міф №6: Якщо учасник не визнає вину, я нічого не отримаю

Визнання вини одним із учасників аварії є обов’язковою умовою для заповнення європротоколу. Якщо ніхто не хоче визнавати вину, треба викликати поліцію.

Міф №7: Адвокати можуть все перекрутити

Тоді це можна сказати про будь-що в нашому житті. Незалежно від форми фіксації ДТП — європротокол чи довідка, яку заповнив патрульний — документи мають однакову юридичну силу і на їх підставі здійснюються виплати.

Міф №8: Якщо сума невелика, то простіше домовитися і роз’їхатися

Якщо пізніше виявиться, що сума збитків більша, ніж ви отримали "на руки", ви вже не зможете нічого вдіяти. Якщо випадок не зареєстровано європротоколом, у вас не залишиться навіть контактної інформації про винуватця.

Якщо ж ви оформите ДТП, у вас будуть дані про другого учасника і юридично значущий документ, отже ви матимете право на відповідне відшкодування.

Міф №9: Мені немає різниці, хай їде поліція

Насправді незначні виклики, які водії можуть вирішити самостійно, дуже впливають на всіх учасників дорожнього руху і надмірно навантажують патрульних.

Але якщо говорити про власну вигоду, треба зауважити, що по-перше, заповнення європротоколу займає лише 10 хвилин, тоді як очікування поліції може тривати годинами.

По-друге, в разі заповнення європротоколу не треба сплачувати штраф за спричинення ДТП, що складає зараз 850 грн, по-третє, права не вилучаються.

За матеріалами: Економічна правда