Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Як постраждалим у ДТП отримати компенсацію?

Щороку в Україні в ДТП гине понад 3,5 тис. осіб та понад 30 тис. зазнають травм. Але не завжди постраждалі звертаються до страховика винуватця аварії або до МТСБУ за належною компенсацією.

Серед найпоширеніших причин того, що постраждалі не вимагають компенсації — те, що гроші на лікування потрібні одразу, а процедура врегулювання у випадках, якщо постраждали люди, достатньо тривала і вимагає судового розгляду.

Як показує практика, іноді постраждалі просто недостатньо поінформовані про свої права. Що ж необхідно знати учасникам дорожнього руху?

Право на захист

Лікування та відновлення працездатності постраждалих в аваріях вимагає значних коштів. Якщо ж людина загинула, то виникає питання і витрат на поховання, і відшкодування для сім'ї за втрату годувальника. Згідно з чинним законодавством, компенсацію шкоди людям, чиї життя або здоров’я були ушкоджені внаслідок ДТП, (або їхнім спадкоємцям) виплачує страхова компанія за договором ОСЦПВ. Якщо у винуватця аварії немає поліса ОСЦПВ, компенсацію виплачує МТСБУ.

Зараз страхова сума (максимальний розмір виплати) становить 260 тис. грн на одного потерпілого. Зовсім недавно МТСБУ ініціювало збільшення страхових сум за шкоду життю і здоров’ю до 320 тис. грн. Але навіть цього не завжди достатньо для захисту інтересів жертв ДТП.

На жаль, іноді самі потерпілі не звертаються за компенсацією, хоч і мають на неї законне право. Наприклад, у 2015 році страховикам ОСЦПВ було заявлено тільки 428 випадків для отримання виплат, пов’язаних із загибеллю в аваріях людей. У 2020 році — вже 1428 виплат. Порівнюючи ці цифри зі статистикою загиблих у ДТП, ми бачимо, що в 2015 році виплати, пов’язані зі смертю, становили лише 10% від загальної кількості загиблих.

Розрив між цими показниками свідчить про те, що далеко не в усіх випадках близькі постраждалих звертаються до страховика або до МТСБУ за компенсацією. На думку фахівців, основна причина такої ситуації — недостатня поінформованість людей щодо можливості отримання страхового захисту. Якщо автомобілісти найчастіше знають свої права, то пасажири (як легкового, так і комерційного пасажирського транспорту) і пішоходи далеко не завжди добре обізнані про те, що ОСЦПВ захищає їхні інтереси також.

Врегулювання страхових подій по ОСЦПВ, де є постраждалі люди, є досить тривалим процесом через необхідність проведення експертиз та судового розгляду у кримінальних справах. Тому не всі виплати, зроблені в конкретному році, здійснюються за випадками ДТП за той самий період.

За останні кілька років страховики ОСЦПВ і МТСБУ виконали величезну роботу, щоб роз’яснити всім учасникам дорожнього руху механізми передбаченого для них страхового захисту в разі ДТП. Результати очевидні. У 2020 році було заявлено вже 40% випадків, пов’язаних із загибеллю людей. А за підсумками першого півріччя поточного року питома вага страхових виплат до кількості постраждалих у ДТП виросла до майже 60%.

Відшкодування за травму

Складніша ситуація спостерігається за страховими випадками ДТП, де завдано шкоди здоров’ю людей. У 2015 році частка таких виплат до загальної кількості постраждалих становила 7%, у 2020 році — 9,3%, в першому півріччі 2021 року — 12%.

Найчастіше це відбувається тому, що багато винуватців ДТП намагаються швидше компенсувати збитки самостійно. Вони розраховують, що це допоможе дійти мирової угоди з потерпілим і позбавить їх кримінальної відповідальності. Також частою причиною того, що постраждалі в ДТП не вдаються до отримання компенсації з ОСЦПВ, називають те, що гроші на лікування потрібні «тут і зараз». А врегулювання таких страхових подій передбачає проведення експертиз і судового розгляду, а це потребує часу час. Тому потерпілі вважають за краще отримати компенсацію від винуватця ДТП якомога швидше.

Як у випадку із загибеллю людини, так і в разі заподіяння шкоди здоров’ю, кожна потерпіла особа або її родичі повинні знати: якщо вони мають право на компенсацію, а також правильно і своєчасно надають необхідні документи, — то вони її обов’язково отримають.

За останні кілька років страхові виплати за шкоду життю і здоров’ю суттєво зросли. Якщо у 2015 році цей показник становив 34,8 млн грн, то у 2020 році — вже 193,8 млн грн, тобто він виріс більш ніж у 5 разів. Тенденція триває: тільки в першому півріччі 2021 року за шкоду життю і здоров’ю страховики ОСЦПВ виплатили постраждалим 99,8 млн грн.

За матеріалами: biz.nv.ua