Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

60 страховиків України порушують нормативи платоспроможності

Майже 60 страхових компаній України порушують нормативи платоспроможності і достатності капіталу або не подають НБУ фінансову звітність.

Про це заявила в інтерв'ю ІА Укрінформ Директор департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг НБУ Ольга Максимчук.

Національний банк склав акти про ці порушення, допущені компаніями в II півріччі 2020 року. До деяких компаній вже застосовані заходи впливу.

Зокрема, 17 страховикам тимчасово припинені ліцензії. Чотири з них - компанії, що займаються обов'язковим страхуванням цивільної відповідальності власників іноземних транспортних засобів, одна - займається страхуванням життя. Але мова йде про тимчасове призупинення, а не про виведення компаній зі страхового ринку.

Серйозні порушення НБУ виявив в роботі чотирьох компаній-членів МТСБУ, які працюють на ринку ОСАЦВ. Саме їх ліцензії тимчасово припинені. Адже мова йде про значні загрози для подальшого виконання страховиками взятих на себе зобов'язань. Ще є дві компанії, які не настільки істотно порушили нормативи, Нацбанк зобов'язав їх усунути порушення протягом 45 календарних днів.

Є два показника, які можна використовувати для кількісної оцінки результатів страхової діяльності, говорить Ольга Максимчук. Це рівень виплат і рівень збитковості. Так, рівень виплат зріс з 28% в 2019 році до 35% в 2020-м. Однак, в першу чергу, на цей показник вплинув вихід з ринку ряду компаній з традиційно низьким рівнем виплат. Тобто коли показники цих компаній перестали враховувати при оцінці параметрів ринку, загальний рівень виплат автоматично зріс.

Друга причина: і в минулому, і в позаминулому році виникала необхідність компенсувати "екстремально" великі збитки. Можемо говорити про вплив на фінансовий стан страхових компаній менше двох значних збитків, які суттєво позначилися на рівні виплат в цілому по ринку і на рівні збитковості страховиків. Це - катастрофа літака МАУ в Ірані і пошкодження майна на велику суму, застрахованого однієї з компаній (пожежа на лижній фабриці в Закарпатті).

У страховиків-порушників є час на усунення порушень, які, за словами Ольги Максимчук, стосувалися, перш за все, нормативів платоспроможності і достатності капіталу, а також норм, які регулюють покриття страхових резервів прийнятними активами. Тобто, у компаній є час для роботи з акціонерами, щоб докапіталізуватися або скористатися іншими методами виправлення ситуації. "Щойно вони проінформують Національний банк про вжиті заходи, ми перевіримо документи і в разі позитивного висновку відновимо дію ліцензій на страхову діяльність", - заявила Максимчук.

Але тимчасове призупинення ліцензій жодним чином не впливає на дію раніше укладених договорів страхування. Страховики зобов'язані виконувати всі передбачені ними умови - зокрема, виплачувати страхові відшкодування.