Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Що робити, якщо у винуватця ДТП немає полісу?

Кожен автовласник знає, що за законом поліс автоцивілки (ОСЦПВ) обов’язковий для усіх транспортних засобів.

Водій не має права керувати автомобілем чи іншим транспортним засобом без цього полісу, так само як без водійського посвідчення або техпаспорту. В результаті відсутності полісу (якщо автовласник не належить до пільгової категорії), водію загрожує штраф.

Що дає цей поліс?

Поліс автоцивілки захищає вас від непередбачених витрат у разі ДТП:

- Якщо ви стали винуватцем ДТП, ваша страхова компанія за вас відшкодує збиток майна і здоров’ю потерпілих у межах страхової суми.

- Якщо у разі ДТП ви є потерпілою стороною, збитки буде компенсувати страхова компанія винуватця, також у межах страхової суми.

- Якщо в аварії винні обидва водії, страхові компанії заплатять обом – зазвичай відшкодовують половину завданих збитків. У спірних випадках ступінь відповідальності кожного учасника ДТП і співвідношення виплат визначає суд.

Страхова сума покриття становить до 130 000 грн покриття збитку, завданого майну і до 260 000 грн покриття шкоди, заподіяної життю та здоров’ю. За даними МТСБУ, середній розмір виплати за шкоду майна становить 17 000 грн, а за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю – 25 000 грн.

За даними Національної поліції, у 2020 році було зафіксовано 168 107 ДТП. З них найбільша кількість, а саме 105 539 з причини зіткнення.  Також, за даними МТСБУ у 2020 році всього було придбано 8,2 млн поліса автоцивілки, при загальній кількості зареєстрованих автомобілів в Україні уже близько 10,5 млн. Тобто, більше 20% автомобілів у 2020 році не мали обов’язкового страхування.

Звичайно, є певна похибка на авто, що фактично не пересуваються дорогами загального користування, а відповідно їм не потрібне страхування. Та чи є бажання зустрічати їх на дорозі чи ще гірше, потрапити у ДТП?

Як гарантувати собі захист від збитків у такому випадку?

Якщо у ініціатора ДТП немає ОСЦПВ, порушується суть страхування автоцивільної відповідальності. Потерпіла сторона повинна отримати компенсацію незалежно від платоспроможності винуватця, але без обов'язкової страховки страховик на законних підставах не здійснює виплат. В інших учасників є два варіанти: звернення в Моторне (транспортне) бюро України або до суду.

Якщо винуватець аварії усвідомлює, що у нього немає діючої автоцивілки, що саме він зобов'язаний компенсувати збитки, згоден відразу ж розрахуватися, потерпілий приймає гроші і пише розписку. Якщо у ініціатора аварії немає можливості відразу відшкодувати збиток, він може написати письмове зобов'язання про намір зробити це найближчим часом.

Нюанси звернення до МТСБУ

До звернення в Моторне Бюро потерпілий повинен отримати в суді довідку про те, що незастрахований водій визнаний винним в аварії. Відшкодування здійснюється за умови, що у потерпілого є страховка ОСЦПВ. МТСБУ здійснює виплати в наступних випадках:

- ДТП ініціював водій без ОСЦПВ;
- винуватець залишив місце події;
- поліс винуватця придбаний у ліквідованій страховій компанії, або в тій, яка визнана банкрутом;
- авто винуватця ДТП числиться в угоні.

Після того як Моторне бюро виплатить відшкодування потерпілому, відомство зобов'яже водія компенсувати витрати. Винуватець, який не застрахував свою відповідальність, буде змушений знайти кошти і відшкодувати збиток.