Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Збільшили штрафи за п’яне водіння та перевищення швидкості

Під час засідання у вівторок, 16 лютого, Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект №2695, що збільшує штрафи за порушення правил дорожнього руху і суттєво посилює відповідальність за керуванням автомобілем у нетверезому стані.

Особливо це стосується водіїв, які вчиняють нетверезі ДТП з постраждалими або загиблими – їм буде набагато важче уникнути реального терміну у в’язниці.

Сума штрафу та нетверезе керування зростає – за таке порушення суди тепер будуть стягувати 17 000 грн (замість 10 200 грн) з позбавленням права керування на рік. Суттєво збільшується відповідальність для водіїв, яких двічі впіймали нетверезими за кермом. Тепер суд позбавляє таких водіїв прав на три роки та штрафує їх на 34 000 грн. Також тепер таких водіїв можуть арештувати на 10 діб або ж конфіскувати у них автомобіль. Після конфіскації держава продасть машину на аукціоні, а гроші віддасть власнику автомобіля.

А якщо водія двічі зловили п’яним упродовж одного року, то його позбавлять прав на 10 років зі штрафом 51 000 грн або ж арештують на 15 діб з конфіскацією автомобіля.

Іноді буває, що водії спеціально вживають алкоголь після ДТП, щоб важче було довести їхній нетверезий стан саме у момент аварії. Тепер таких водіїв штрафуватимуть на 34 000 грн або арештовуватимуть на 15 діб з позбавленням водійських прав на три роки.

Тепер накладати штрафи на нетверезих водіїв зможуть упродовж року, а не трьох місяців, як це було раніше. Це важливо, бо тепер буде значно менше випадків, коли суди закривають такі справи через їхню протермінованість.

Законопроект вносить зміни і у Кримінальний кодекс України. Це означає, що посилюється відповідальність для водіїв, які вчинили смертельні ДТП або аварії з потерпілими у нетверезому стані.

Раніше не передбачалась посилена відповідальність для водіїв, які спричинили ДТП з травмованими у нетверезому стані. Якщо учасники ДТП отримували, наприклад, травми середньої важкості, то винуватця ДТП переважно штрафували як за звичну ДТП з травмованими. Тепер замість штрафу від 3400 до 8500 з таких водіїв стягуватимуть 51 000 - 85 000 грн. А у разі доведення, що водій був п'яним у момент ДТП, водіїв зможуть ув'язнити до 3 років і забиратимуть у них водійські права від 3 до 5 років.

Суттєво посилюється відповідальність для винуватців смертельних ДТП або аварій з важко травмованими. Якщо раніше у таких порушників забирали водійське посвідчення на три роки, то тепер – від 5 до 8 років. Термін позбавлення волі за таке порушення не змінився – це 3-8 років.

Раніше перебування водія у нетверезому стані в момент смертельної ДТП вважалось обтяжувальною обставиною і могло вплинути на вирок суду. Тепер ж для таких водіїв передбачена окрема кримінальна відповідальність: ув'язнення терміном від 7 до 12 років з позбавленням водійських прав.

Збільшать штрафи за перевищення швидкості

Суттєво зростає штраф за перевищення швидкості на більш на 50 км. Якщо раніше за таке порушення водії сплачували 510 грн, то тепер з них стягуватимуть 1700 грн. При цьому діючий штраф 255 грн за перевищення швидкості руху на понад 20 км/год не змінюється.

Дещо збільшуються штрафи за інші порушення ПДР. Наприклад, за перебування в машині з непристебнутим ременем безпеки штраф зростає з 51 до 510 грн. А якщо водій розмовляє за кермом телефоном, то отримає вже не 425, а 510 грн штрафу. А якщо порушення призвело до ДТП, то штрафи зростають з 680 грн до 3400 грн або ж водія позбавлять водійських прав до року.Водіїв, які вчиняють ДТП і втікають з місця події, тепер штрафуватимуть на 3400 грн (раніше було 255 грн).

Тепер водії зможуть показувати патрульним електронне посвідчення водія, зокрема у додатку «Дія». Але якщо за кермом машини опинилась людина, яка ніколи не отримувала водійського посвідчення, то її оштрафують на 3400 грн (раніше було 510 грн). Якщо ж за кермо сів водій, якого раніше суд позбавив водійських прав, то він отримає 20400 грн штрафу замість 510 грн. Окрім того, такого водія повторно позбавлять прав до 5 років та можуть конфіскувати машину.

Для пішоходів, які переходять дорогу на «червоне» чи вибігають на дорогу не на переході, теж зростають штрафи: з 51 до 325 грн. А для велосипедистів штраф за порушення ПДР зріс з 85 грн до 340 грн.

Народні депутати врахували поправку, яка виключає з тексту закону положення, яке передбачало можливість профілактичної зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.