Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Обов'язкове страхування лікарської відповідальності: які особливості та переваги?

Лікарські помилки щодня забирають життя щонайменше 5-7 українців, і стають причиною інвалідності 25-30 осіб. Що робити?

Наприкінці минулого року з'явилося повідомлення, що в Міністерстві охорони здоров'я розробляється законопроект про обов'язкове страхування відповідальності лікарів.

Питання актуальне: в Україні лікарські помилки, як свідчать дані ВООЗ, щодня забирають життя щонайменше 5-7 пацієнтів і стають причиною інвалідності 25-30 осіб, які звернулися за медичною допомогою. Про це повідомив В'ячеслав Черняховський, Генеральний директор Асоціації Страховий бізнес.

Домагатися справедливості, якщо пацієнт або його родичі вважають, що погіршення здоров'я або смерть стали наслідком неправильного лікування або лікарської помилки, поки беруться одиниці: труднощі судових тяжб в Україні широко відомі. Крім того, існує думка, що при судовому розгляді медичні експерти, які беруть участь в ньому, більше схильні захищати честь мундира та інтереси колег, а не пацієнтів.

За українським законодавством, висновки щодо оцінки діяльності лікаря надає судово-медична експертиза. В Україні комісії для здійснення судово-медичних експертиз підпорядковані МОЗ України, обласним та міським управлінням охорони здоров'я, до їхнього складу входять головні спеціалісти відповідного органу. Тому побоювання здаються небезпідставними, хоча статистика говорить про інше.

Якщо зазирнути в Єдиний реєстр судових рішень України за 10 років (з 2007 по 2016 включно), то видно, що були винесені вироки по 133 кримінальних справах, де відповідачами виступали або окремі лікарі, або установи охорони здоров'я, що представляють своїх лікарів. За 119 з них (це майже 90%) медики були визнані винними.

На думку експерта, для медиків ситуація виглядає теж невтішною: важко працюючи, вони погано захищені як від обґрунтованих, так і від необгрунтованих скарг пацієнтів. Наприклад, за американською статистикою, в 97% судових розглядів вироки були виправдувальними для лікарів, а не обвинувальними, як в Україні.

Крім того, треба чітко розуміти, що лікарські помилки в такій складній і неоднозначній області, як медицина, завжди будуть мати місце. І здорове суспільство націлене не на те, щоб роздмухувати протистояння "лікарі-пацієнти", а на цивілізовану захисті інтересів і тих і інших.

Інструмент захисту придуманий давно - страхування відповідальності лікарів та / або медичних закладів. В Україні такий вид страхування теж існує, але на відміну від західних країн, попитом практично не користується.

Черняховський уточнив, що зараз йде обговорення можливості впровадження в Україні обов'язкового страхування професійної відповідальності лікарів. У законопроекті йдеться про осносні моменти.

Що саме можна застрахувати:

- нанесення шкоди здоров'ю через ненавмисних помилкових дій медпрацівника при діагностиці або лікуванні;
- смерть хворого при ненавмисних помилкових діях лікаря;
- інші ситуації з нанесенням шкоди, що виникли в результаті помилки медпрацівника.

Що отримають пацієнти, які постраждали від лікарської помилки

При доведеному настанні страхового випадку може виплачуватися відшкодування за наступними пунктами:

- втрата заробітку внаслідок непрацездатності через пошкодження здоров'я;
- витрати, необхідні для відновлення здоров'я;
- втрата частини постійного доходу непрацездатними утриманцями потерпілого в результаті його смерті;
- витрати на поховання;
- відшкодування моральної шкоди.

Страхування відповідальності медичних закладів і працівників при настанні страхового ризику також відшкодовує витрати, пов'язані зі з'ясуванням деталей справи, і витрати на судові розгляди.


Лікарі та медичні установи отримають захист своїх фінансових інтересів і репутації. Практика свідчить: якщо в Україні потерпілий пацієнт готовий довести справу до суду, то суд він найчастіше виграє, і оплачувати збиток лікаря доводиться з власної кишені.

Україні потрібно зробити ці кілька кроків в бік реального фінансового захисту прав пацієнтів, що буде також сприяти і розвитку приватної лікарської практики, спростить правовідносини при проведенні медичної реформи всієї системи охорони здоров'я в країні, вважає Черняховський.