Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

5 порад автотуристам від МТСБУ

Літо - найкращий час для подорожей на авто. Для того щоб поїздка на авто за кордон пройшла без неприємних сюрпризів, врахуйте 5 порад від гендиректора МТСБУ Володимира Шевченка про те, як працює міжнародна система страхування відповідальності автовласника за кордоном "Зелена карта".

Порада №1: Підготовка документів

Коли плануєте їхати за кордон на авто, подбайте про підготовку усіх необхідних документів. Однією з обов'язкових умов перетину кордону для автовласника є наявність чинного сертифіката "Зелена карта". Купити його краще в офісах страховиків-повних членів МТСБУ, що мають відповідну ліцензію, а не розраховувати на можливість оформлення договору безпосередньо на кордоні. Сьогодні право укладати такі договори мають 10 страховиків.

Важливо: поліс "Зелена карта" укладається в паперовому вигляді, електронної версії поліса поки не існує.

Порада №2: Краще переплатити, ніж отримати штраф

Існує дві категорії "Зеленої карти" в залежності від того, куди планує їхати автотурист. Одна категорія полісів діє на території таких країн як Росія, Білорусь, Молдова, Азербайджан (АБМР).

Друга - на території всіх країн членів системи "Зелена карта" ("Вся система"). Вартість цих типів полісів відрізняється. Наприклад, поліс в країни АБМР терміном на 15 діб буде коштувати 475 грн, тоді як поліс "Вся система" на такий же термін - 750 грн. Зверніть увагу, що вартість поліса залежить від курсу євро, тому в залежності від його зміни вартість страхового сертифіката може зменшуватися або зростати.

До того ж, під час укладання договору подбайте, щоб термін дії поліса на кілька днів перевищував тривалість запланованої поїздки. Справа в тому, що в разі, якщо ви затримаєтеся за кордоном - продовжити дію поліса в режимі онлайн буде неможливо. А ось якщо за кордоном виявлять факт відсутності страхового покриття, то оштрафують. Причому, за законами країни, де виявлено правопорушення. Розміри штрафів значні - від 200-300 євро, і до 1,5 тис. євро. Не виключено навіть порушення кримінальної справи і взяття під варту.


Порада №3: Якщо поліса немає в базі даних МТСБУ - за кордон вас не випустять

З лютого цього року змінилися правила перевірки дійсності полісів під час перетину кордону. Якщо раніше прикордонники перевіряли тільки наявність страхового сертифіката і відсутність в ньому ознак підробки та фальсифікації, то з недавніх пір цей процес став автоматизованим і перевірка здійснюється через запит до бази даних МТСБУ. Інформація, наявна в базі даних, повинна збігатися з даними полісу водія. У разі, якщо в базі даних відсутня інформація про чинний страховий договір - прикордонники не пропускають авто до його укладення.

Лише на окремих пунктах перетину кордону з лютого цього року понад 11 300 автомобілів були повернуті на українську територію через відсутність "Зеленої карти". Водіям таких авто було запропоновано укласти договір міжнародного страхування, після чого вони могли продовжити свою подорож.

Перевірки відбуваються на всіх пунктах перетину кордону та перевіряється кожне авто, що виїжджає за кордон. Якщо дані фізичного поліса і бази даних МТСБУ розрізняються і є підстави вважати договір фальшивим або фальсифікованим, прикордонники викличуть оперативно-слідчу групу і проти водія може бути порушено кримінальну справу.

Щоб не потрапити в неприємності, перевірте дійсність поліса заздалегідь. Зробити це можна на сайті МТСБУ, ввівши дані власного авто.

Порада №4: Ознайомтеся з правилами країни, куди прямуєте


Корисно перед поїздкою ознайомиться з правилами дорожнього руху і правилами врегулювання у разі ДТП. Справа в тому, що при врегулюванні аварії, де відсутні постраждалі, в деяких країнах неможливий виклик поліції. Більш того, за виклик поліції без вагомої причини в цьому випадку водії можуть бути оштрафовані. Врегулювання здійснюється шляхом укладення європротоколу. Бланк європротоколу є уніфікованим.

Пам'ятайте, що укладати європротокол треба тією мовою, якою ви володієте. Найкраще - попросіть у свого страховика український бланк європротоколу при укладанні сертифіката "Зелена карта" та візьміть його з собою. І в жодному разі не підписуйте документів, яких не розумієте.

Порада № 5: Не відкладайте вирішення проблеми на потім

У разі ДТП за кордоном алгоритм врегулювання залежить від того, чи був водій винуватцем аварії або потерпілим.

У будь-якому випадку необхідно надати дані свого сертифікату іншим учасникам аварії, зафіксувати обставини ДТП, взяти контакти свідків, і повідомити своєму страховику про те, що стався страховий випадок.

Якщо ви стали винуватцем ДТП - відшкодування потерпілому буде здійснюватися відповідно до умов системи "Зелена карта", тобто його оплатить Національне Бюро потерпілого, а потім виставить рахунок для компенсації до української страхової компанії, з якою у вас укладений договір "Зеленої карти".

У разі, якщо ви стали потерпілим - вам необхідно буде звернутися в страхову компанію винуватця ДТП. Зверніть увагу, що не всі страховики мають розгалужену мережу офісів, але багато хто з них приймають документи поштою або навіть в електронному вигляді.

Якщо поліса страхування у винуватця не було, слід звернутися в бюро "Зелена карта" тієї країни, в якій зареєстроване авто винуватця ДТП. Список національних бюро є на сайті МТСБУ.