Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Ліміти відповідальності з ОСЦПВ будуть збільшені в 2019 році на 30%

Наприкінці першого кварталу 2019 року в Україні заплановано підвищення страхових лімітів з ОСЦПВ (максимальних сум виплат) за шкоду майну, життю і здоров'ю, завдану внаслідок ДТП. Про це повідомили в МТСБУ.

Останній раз ліміти страхових виплат з "автоцивілки" підвищувалися майже три роки тому.

Ліміти відповідальності за шкоду по майну на сьогодні становлять 100 тис. грн. на кожного потерпілого, але не більше 500 тис. грн. на всіх постраждалих, а за шкоду життю і здоров'ю потерпілого - 200 тис. грн. на кожного потерпілого.


Зараз однозначно існує потреба в черговому збільшенні лімітів, кажуть в Бюро. Відбувається зростання розмірів виплат, що обумовлено збільшенням цін на запчастини, витрат на роботи по ремонту автомобіля на СТО.

За даними МТСБУ, кількість страхових виплат по ОСАГО, коли розмір збитку майну перевищив ліміт у 100 тис. грн., зросла за рік приблизно в 1,5 рази. Хоча сьогодні виплати> 100 тис. грн. складають трохи більше 1% від усієї кількості, але при цьому в загальній сумі виплат це близько 7%.

За 11 місяців 2018 за страховими випадками ОСЦПВ здійснено понад 121 тис. виплат, тобто в більш ніж 1300 страхових випадків збиток був понад 100 тис. грн., і максимального розміру страхової суми не вистачило для повної компенсації заподіяної в ДТП збитку.

Ситуація, коли сума виплати перевищує страхову суму, дискомфортна і несправедлива як для потерпілого в ДТП, так і для винуватця. Потерпілому, який отримає виплату від страховика або МТСБУ, що не покриває повністю збиток, решту суми доведеться отримувати з винуватця. І найчастіше робити це через суд, що вимагає істотних витрат сил, засобів і часу. Винуватцю ж ДТП, не зважаючи на те, що він застрахував свою відповідальність, доведеться доплатити різницю зі своєї кишені. Іноді це можуть бути дуже значні суми.

Щоб виправити цю ситуацію, МТСБУ запропонувало підвищити ліміти відповідальності страховиків, але без змін до Закону «Про ОСАЦВ», одним розпорядженням Нацкомфінпослуг максимальні суми страхових виплат можуть бути збільшені тільки на розмір показника інфляції і рівня споживчих цін.

Максимальні суми виплат в 2019 році будуть збільшені на 30% і складуть 130 тис. грн. за шкоду майну, і 260 тис. грн. за шкоду життю і здоров'ю.

 

Нові ліміти будуть діяти тільки для договорів ОСЦПВ, укладених після набуття чинності відповідного розпорядження Нацкомфінпослуг.


Тому МТСБУ рекомендує автовласникам, які хочуть повністю убезпечити себе від неприємних несподіванок на випадок потрапляння в той самий 1% страхових випадків, збитки за якими перевищує ліміт страхових виплат: укладати додатково до полісу ОСЦПВ договір Добровільної автоцивілки.

За досить невелику суму (поліс ДЦВ коштує зазвичай 150-500 грн.) водій отримує додатковий ліміт виплати на суму від 200 тис. до 1 млн. грн. Невелика ціна за власний спокій, і впевненість, що в разі серйозного ДТП не доведеться доплачувати винуватцю компенсацію збитку з власної кишені.

Зараз йде розробка нової редакції закону, що регулює сферу діяльності ОСЦПВ. У нього будуть включені норми про поступове підвищення лімітів, що дасть змогу законодавчо забезпечити:

Підвищення страхової суми за шкоду майну з 1 січня 2020 року до 500 тис. грн. на одного потерпілого і 2 млн. грн. на один страховий випадок.

До 1 січня 2025 року. суми поступово повинні бути підвищені до 8 млн. грн. на одного потерпілого і 16 млн. грн. на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих.

Підвищення страхової суми за шкоду життю і здоров'ю з 1 січня 2020 року - 1 млн. грн. на одного потерпілого і 20 млн. грн. на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих.

Станом на 1 січня 2025 суми поступово збільшаться до 20 млн. на одного потерпілого і 100 млн. на один страховий випадок, незалежно від кількості потерпілих.


У новий законопроект буде включено ряд положень, націлених на підвищення якості страхового захисту. Зокрема, термін врегулювання (отримання виплат) буде скорочено з моменту подачі заяви в страхову компанію (чинна норма) з 90 днів до 60 днів. Передбачені також штрафи для страховиків за несвоєчасну виплату страхового відшкодування - 20% від суми, невиплаченої або недоплаченої потерпілому.