Банер

КАСКО-Метр: пропозиція для заощадливих

КАСКО метр кілометр

Страхова компанія “Рідна” пропонує автострахування КАСКО з передплаченим пробігом.

Переваги страхової програми:
- Покриття усіх ризиків (повне КАСКО)
- Знижена ціна страховки
- Оплата частинами
- Без встановлення додаткових техзасобів

Дізнавайтеся подробиці та замовляйте страховку за телефоном/viber:

+38(067)3427090

Нюанси страхування автомобілів-іноземців в Україні: роз'яснення експертів

В Україні все більшає автомобілів з іноземною реєстрацією.

Багатьом цікаво знати, як в Україні застраховані власники таких авто на випадок ДТП? І що буде з потерпілим, якого збив автомобіль-іноземець, водій якого не отримав українські номери і страховку. Чи отримає постраждалий компенсацію і чи буде покараний водій, який втік?

Автомобілі з іноземною реєстрацією, яких стає все більше в Україні, потрапляють в аварії на дорогах з такою ж частотою, як інші авто.

За інформацією авторів законопроекту №5567 про спрощення транзиту і тимчасового ввезення автомобілів з-за кордону, на території України знаходиться вже майже 1,5 млн авто-іноземців, правовий статус яких поки не вирішено, передає "Час Пік".

Причому, за даними Державної фіскальної служби, 32 тис. з них знаходяться в країні з порушенням термінів виїзду. І, швидше за все, більшість з таких автомобілів не застраховані ні закордоном, ні в Україні.

Без страховки автомобіль не пропустять на територію України

Заступник начальника управління страхування транспортних ризиків страхової компанії Юрій Фідасюк пояснив: "Для в'їзду на територію України автовласник, машина якого зареєстрована в іншій країні, зобов'язаний мати сертифікат міжнародного автомобільного страхування "Зелена карта" на весь термін перебування в нашій країні або внутрішній договір страхування цивільно-правової відповідальності".

Тоді в разі, якщо такий автомобіль постраждав в аварії або став її винуватцем, на території України ні його власнику, ні іншому учаснику ДТП хвилюватися не варто. Адже якщо у винного водія є поліс «Зелена карта», то гарантійні виплати здійснює Моторне (транспортне) страхове бюро України. Зокрема, в разі заподіяння шкоди майну потерпілих - це 100 тис. грн, а в разі заподіяння шкоди життю та здоров'ю потерпілих - 200 тис. грн.

Якщо ж у винного водія є поліс «автоцивілки», виданий українською страховою компанією, виплата здійснюється страховиком, який видав цей поліс. Оформити «автоцивілку» іноземець може терміном від 15 днів до 1 року. Її вартість дорівнює вартості звичайної "автоцивілки" в Україні і залежить від об'єму двигуна.

Поліс "автоцивілки" можуть придбати навіть власники незареєстрованих на території України автомобілів. Такі машини будуть застраховані по так званій 7-й зоні - автомобілі, зареєстровані в інших країнах.

"Пересічнікам" без страховки нікуди

Однак не все так просто, як здається на перший погляд. Директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко пояснює, що в українців, які завозять автомобіль на територію України з метою транзиту на 5-10 днів, вибору немає - машину обов'язково треба страхувати. Адже кожні 10 днів вони змушені перетинати кордон, а без страховки їх просто не пропустять.

А ось якщо автомобіль завозиться в Україну під приводом тимчасового ввезення, тут ситуація інша.

Терміном на 1 рік ввозити автомобіль на територію України можуть тільки українці, які постійно проживають за межами України, або іноземці. Послугами останніх і користуються ті, хто хоче їздити на іноземному автомобілі, не заплативши мита.

Більшість тимчасово ввезених автомобілів їздять по Україні без страховки

Назаренко пояснює, що найчастіше такі автомобілі оформляють на, умовно кажучи, студентів-іноземців і малозабезпечених громадян з сусідніх країн, які за кілька сотень доларів погоджуються перегнати машину.

«Ці іноземці перетинають кордон і передають право керування іншій людині. Без страховки такі автомобілі не пропустять через кордон, але ця страховка оформляється на тиждень. Відповідно до закону, поліція України не має права вимагати від іноземних автомобілів бути застрахованими, оскільки  закон про страхування стосується тільки українських автомобілів», - заявив директор Асоціації.

Більш того, згідно із законом, іноземець протягом 10 днів повинен здати іноземний номер в сервісний центр МВС і отримати на рік український номер, а також застрахуватися. Але Назаренко запевняє, що добровільно це роблять одиниці. Відповідно, водій такого автомобіля не понесе ніякої відповідальності внаслідок ДТП, оскільки не буде значитися ні в базі МВС, ні митниці.

«Якщо він потрапить в ДТП або зіб'є людину, то власник цього автомобіля просто втече. А що може зробити поліція, вона зробить запит на митницю, чий це автомобіль, і виявиться, що цей автомобіль якогось, умовно кажучи, "Іона Флореску". І що ти тут поробиш? »- пояснив директор Асоціації.

Тому в такому випадку потерпілий, швидше за все, залишиться без компенсації, а винуватець ДТП не буде покараний.

У такому випадку потерпілий водій зможе отримати страхову виплату тільки якщо його авто застраховане по КАСКО.